čtvrtek 13. září 2012

Něco málo o Akita International University

I když tento článek byl zamýšlen původně jako první, přichází na řadu až teď. Popravdě je to možná lepší, jelikož jsem si stihl už udělat trošku obrázek o škole.



Moje škola se jmenuje Akita International University (japonsky 国際教養大学) a nachází se "poblíž" města Akita (asi 30 km). Dostupnost je nicméně docela slušná, protože škola má obstarané dvě autobusové linky (jedna cesta asi 150 jenů), jednu do obchodního domu Aeon nebo potom do města Wada, odkud se dá vlakem do Akity (cca 230 jenů). Trošku nešťastná poloha je však vykompenzována klidem, pěknou přírodou a stezskami v lesích. Navíc pěšky se dá dostat do Wady i do Aeonu za hodinu, takže člověk může zajít někam na jídlo nebo na jedno :D

Co vůbec tato škola nabízí. V podstatě se jedná o jakousi "fakultu svobodných umění", kterou bych asi s největší pravděpodobností přirovnal k filozofické fakultě u nás (s rozdílem, že zde najdete i ekonomii nebo učitelské M.A. programy). Nabídka předmětů je překvapivě dosti široká, takže si zde vyberou jak lidé s japanistickým zaměřením, tak i bez něj. Jelikož jsou tu hlavní obory Global Studies a International Business, člověk vycítí, že má opravdu na výběr.

Já jsem se rozhodl následovat jejich program Japanese Studies a Japanese Language Program, takže se budu věnovat jim. Programy nabízí poměrně dost širokou kulturní, ale i jazykovou průpravu. Kulturní předměty jsou většinou zaměřeny na klasické klišé typu náboženství, politika, Manga Mania, literatura a hlavně japonská společnost.  Do jazykových kurzů probíhá klasické rozřazování pomocí psaného testu, který je odstupňován dle různých obtížností, a také pomocí psaného textů. Většinou se však člověk nakonec dostane do moc vysoké obtížnosti (případ asi 10 lidí v mé skupině) nebo do nižší, nikdy ne do té, do které chtěl. Podle úrovně si pak člověk může vybírat další kurzy - četba, psaní, výslovnost, překlad apod. Nabídka je velice široká.
Kromě japonštiny se zde dá studovat všechno možné - ekonomie, politologie, jazyky... Je toho spousta.

Co se vybavení kampusu týče, nelze si moc stěžovat. V kampusu se nachází vše nutné k přežítí - obchod (plus další obchod asi 1 minutu chůze od kampusu), tělocvična, posilovna, jídelna, kavárna. Navíc na škole působí mnoho různých klubů jako například volejbal, basketball, futsal, házená, kluby spojené s tradičními japonskými uměními - ikebana, kaligrafie, japonský tanec, aikido; nebo třeba i rock band nebo hip hop dance. Člověk má velice širokou nabídku a je na každém, jestli se přidá nebo ne. Výhodou je, že člověk nemusí nikam dojíždět. Také vyřizování věcí na začátku semestru bylo velmi snadné. Studijní vyřídilo většinu věcí za studenty, takže není nutné dojíždění ani běhání po úřadech.
 
Kampus se skládá přibližně 10 budov - 4 budov, kde probíhá výuka, knihovny, Student Hall, administrativní budova, tělocvična, jídelna a 3 koleje. Vše poměrně dobře vybané (hlavně klimatizace), obzvláště knihovnu a počítačové učebny si nemohu vynachválit.


Jídelna je zde úžásné místo pro potkávání lidí.Možnosti jak se stravovat jsou dvě - kupovat si jídlo sám za cash nebo mít Meal Plan. Meal Plan není špatná věc, ale pro lidi, kteří mají k dispozici kuchyni, je to dost nesmyslné. Navíc, pokud si člověk vaří sám, zaplatí za jídlo polovinu. Ale občas se v jídelně najdou jídla, kterým nelze odolat :D

A teď k popisu kolejí. Jak jsem výše zmínil, lze zde najít 3 koleje - Komachi, Global Village a University Village. Komachi je kolej našeho typu - spousta pokojů po dvou, kdy dva pokoje vždy sdílí koupelnu (v případě děvčat trochu nepříjemné). Bohužel s kuchyní je to horší, tak je jedna na celou kolej. U Komachi se předpokládá, že studenti budou mít předplatné v jídelně (meal plan). Jelikož na této koleji musí všichni prváci strávit rok, je zde zákaz konzumace alkoholu (alkohol se zde smí pít od 20 a většině prváků je 18/19). Výhodou je, že zde studenti neplatí inkaso, což přijde vhod v létě, kdy chce člověk často používat klimatizaci.



Zbylé koleje jsou Global Village a University Village. V obou se musí platit inkaso, ale na druhou stranu může člověk vařit jak a kdy chce, zvát si lidí na menší posezení nad sklenkou saké a podobné věci. Definitivně zde má člověk víc svobody. Byty jsou vždy po dvou, takže se člověk dělí o koupelnu s jedním dalším člověkem. Většinou zde funguje princip, že japonský student je na pokoji se zahraničním studentem. Bohužel, já jsem živoucí důkaz toho, že to vždy nefunguje (můj spolubydlící je Filipínec... :/ ).

A poslední výhoda...neprobíhá tady žádná separace studentů. Zahraniční studenti mají výuku s Japonci, stejně tak různé kruhy a podobně, což dává šanci k seznamování a povídání :)

I když jsem od AIU moc neočekával původně, byl jsem velice příjemně překvapen pěkným a dobře vybaveným kampusem, ne uplně nejhorší dopravní dostupností a hlavně super lidmi, ať už studenty nebo vyučujícími.





Žádné komentáře:

Okomentovat